Ev Taşırken Yapmanız Gereken Kontrol Liste

Ev Taşırken Yapmanız Gereken Kontrol Liste - Payam Lojistik

Ev taşıma birçok insan için sıkıntılı bir süreçtir ve detaylı planlama gerektirir.

Bu nedenle taşınma hazırlıklarını son günlere bırakmamak ve elde kalan zamanı etkili kullanmak oldukça önemlidir. Dolayısıyla ev taşırken yapmanız gereken kontrol listesi hazırlamak büyük kolaylık sağlar.

Ev taşıma hazırlıklarına başlamadan önce yapılması gereken ilk işler arasında bir kontrol listesi oluşturmak bulunur. Ardından taşınılması hedeflenen eşyaları yerleştirmek ve paketlemek için gerekli olan materyallerin toplanması gelir. Karton koli, ambalaj kâğıdı ve koli bandı gibi gerekli malzemeleri edindikten sonra, son günlere bırakmadan paketleme işlemlerine başlamak gerekir.

Taşınacak Eşya Listesi Yapma

Ev taşıma sürecinde geride hiçbir eşya kalmadığından emin olmak için yapılması gereken başlıca işlemlerden biri taşınacak eşyaların ayrıntılı bir listesini yapmaktır. Ayrıca ev taşımanın eldeki fazlalık eşyalardan kurtulmak için harika bir fırsat olduğu unutulmamalıdır. Özellikle yeni bir eve taşınılmasının ardından ilk günden itibaren düzeni sağlamak açısından şu noktalara dikkat edilmesi gerekir:

  • Kullanılmayan kıyafetler ihtiyaç sahiplerine veya giysi kumbaralarına bağışlanarak değerlendirilebilir. Diğer kullanılmayan eşyalar ise online ikinci el alışveriş siteleri üzerinden satışa çıkarılabilir.
  • Mevsim şartlarına uygun olmayan kıyafet, battaniye ve kışlık giysiler vakumlanarak kaldırılabilir.
  • Ev taşıma sürecinde zarar görmemeleri ve strese girmemeleri için evcil hayvanlar güvende olacakları bir yakına emanet edilebilir.

Ev taşırken yapmanız gereken kontrol listesi kapsamında eşyaların yer alması son derece önemlidir. Bu taşınacak eşya listesi ile taşıma gününde evden ayrılmadan ve yeni eve taşınmanın hemen ardından kolilerin tümünün varıp varmadığı kolayca kontrol edilebilir.

Taşınılacak Yerin Önceden Kontrolü

Ev taşıma büyük çaba harcamayı gerektiren bir iştir. Bu yüzden taşınma sonrasında herhangi bir sorunla karşılaşmamak için taşınılacak yeri önceden kontrol etmek gerekir. Eşyaların kapıdan sığıp sığmayacağını belirlemek ve eşyaların yerleştirileceği alanı etkili kullanmak için mobilya ölçülerinin alınması oldukça önemlidir.

Taşınılacak yer kontrol edildikten ve hangi odaların hangi amaçla kullanılacağı kesinleştirildikten sonra temizlik aşamasına geçilmelidir. Ev taşıma ile temizlik aynı güne bırakıldığı takdirde eşyaların yerleştirilmesi uzun zaman alacak ve zorlaşacaktır.

Düzenli Koli Yapma

Ev taşıma işleminin ardından eşyaları yerleştirme aşamasında en çok kolaylık sağlayan işlemlerden biri, eşyaları düzenli şekilde kolilere yerleştirmektedir. En az kolileri düzenli olarak yerleştirmek kadar büyük öneme sahip olan bir diğer nokta ise kolilerin neye göre ve hangi sırayla açılması gerektiğidir. Kolileri mümkün olan en pratik şekilde yerleştirmek için şu aşamaları özenle uygulamak gerekir:

  • Eşyaları kolilerken kullanım alanlarına göre kategorilere ayırmak,
  • Kolilerin üzerine içinde ne bulunduğuna dair açıklamalar yazmak,
  • Kırılma ihtimali olan hassas yapıdaki eşyaların bulunduğu kolileri işaretlemek ve yerleştirirken önceliği onlara vermek,
  • Bir koliye başka bir odaya ait olan eşyalardan koymamak,
  • Kolilerin içindeki eşyaların zarar görmesi açısından kutunun üst ve alt kısmına ayırt etmeyi sağlayan işaretler koymak.

Eşyaların hasar görme veya kaybolma riskine karşın olabildiğince fazla sayıda koliye bölünmesi akıllıca bir uygulamadır. Ev taşıma esnasında özellikle değerli eşyaların zarar görmemesi için profesyonel nakliye şirketleri ile anlaşılması gerekir. Bu noktada ev taşırken yapmanız gereken kontrol listesi içinde nakliye şirketi ile yapılan randevu planlaması da yer almalıdır.

Eşya Taşındıktan Sonraki Kontroller

Ev taşıma işlemi sonrasında eşyaların tümünün eksiksiz ve hasarsız getirildiğinden emin olunması gerekir. Herhangi bir maddi hasar oluşması durumunda zarar tespit edilmelidir. Koli yerleştirme işlemine kolileri belli bir düzene göre sıralayarak başlamak gerekir. Koliler açılmadan önce yerleştirilmesi planlanan odalara dağıtılmalı, ilk etapta en çok ihtiyaç duyulan eşyalardan yerleştirilmeye başlanmalıdır.

Eşyaların ve eşya kolilerinin fotoğraflarının çekilmesi, ev taşıma sonrası karşılaştırma yapılması noktasında büyük öneme sahiptir. Taşıma işlemi bir nakliye firması ile gerçekleştiyse bu sayede anlaşmazlık yaşanması ihtimali ortadan kalkacaktır.